Steki z szynki z warzywami i białym sosem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka gotowana - 600 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • kalafior - 300 gramów
  • marchew - 300 gramów
  • cebulki młode - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • białe wino - 50 mililitrów
  • śmietana 36% - 150 mililitrów
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oczyść, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w rondelku na oliwie. Wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania alkoholu.
  3. Następnie dodaj śmietanę, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut na wolnym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, dopraw pokruszoną Mini kostką Knorr oraz pieprzem. Zdejmij z ognia.
  4. Szynkę w całości zapiecz ok. 20-25 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160 st. C. Gorące mięso wyjmij na deskę i pokrój w plastry. Podawaj z kremowym sosem i gorącymi warzywami z rozpuszczonym masłem.