Świąteczna tarta
  • 40 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 50 gramów
  • nadzienie:
  • jabłka - 4 sztuki
  • żurawina - 1 szklanka
  • cukier żelujący - 0.5 szklanek
  • wierzch:
  • jajko - 1 sztuka
  • gruby cukier - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wylep nim spód i boki tortownicy. Nakłuj widelcem. Nadmiar ciasta odetnij. Formę z ciastem i pozostałe ciasto odłóż do lodówki.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Żurawinę wymieszaj z cukrem żelującym (Jeśli żurawina jest bardzo duża pokrój ją na połówki.)
  4. Ciasto w formie posyp bułką tartą i wyłóż na nią jabłka. Na jabłkach rozsyp równomiernie żurawinę z cukrem.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i wytnij z niego foremkami gwiazdki. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby gwiazdki się przykleiły.
  6. Gwiazdki ułóż cieście i na owocach, posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz około 35 minut w 200 st.C.