Świąteczny sernik tysiąca smaków
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 70 minut
  •  °C

Składniki:

    spód
  • herbatniki - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • woda - 2 łyżki
  • masa serowa
  • twaróg sernikowy - 1 kilogram
  • cukier - 150 gramów
  • jajka (L) - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • dodatkowo
  • masa makowa - 200 gramów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • mleko - 100 mililitrów
  • gotowa masa krówkowa - 200 gramów
  • polewa
  • masa krówkowa - 200 gramów
  • śmietanka 30% - 100 mililitrów
  • żelatyna - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Całą Kasię (na spód i masę serową) roztop w rondelku. Piekarnik nagrzej do 200 st. C i ustaw na jego dnie żaroodporne naczynie z wodą, która spraw, że w piekarniku będzie wilgotno.
  2. Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz drobno, wymieszaj z połową roztopionej Kasi i odrobiną wody, wysyp na dno formy. Delikatnie ugnieć łyżką tworząc niewielki rant. Odstaw do lodówki.
  3. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj 900 g twarogu, budyń w proszku i pozostałą roztopioną Kasię. Wszystko razem wymieszaj.
  4. Masę serową podziel na 4 części. (Najłatwiej robić to łyżką wazową.) Do jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem, do drugiej zmiksowaną masę kajmakową, do trzeciej masę makową wymieszaną z łyżką mąki, do czwartej 100 g twarogu. Wszystkie masy delikatnie wymieszaj.
  5. Na schłodzony spód w formie wykładaj (na środek) na przemian porcje poszczególnych mas, aż do wyczerpania składników. Sernik wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz najpierw 20 minut, a następnie obniż temperaturę do 140 st. C i piecz 50 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku.
  6. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw by napęczniała. Do rondelka włóż masę krówkową i wlej śmietankę. Włóż rondelek do większego naczynia z gorącą wodą i mieszaj w kąpieli wodnej, aż otrzymana masa będzie gładka. Na koniec dodaj żelatynę i wymieszaj. Przestudzoną polewą polej sernik i udekoruj według uznania.