Świeże śledzie w warzywach
  • 60 minut
  • 1 osoba
  • Średnie

Składniki:

  • świeże śledzie - 1 kilogram
  • porcja włoszczyzny - 1 kilogram
  • cebula - 1 sztuka
  • mąka - 36 gramów
  • pasta pomidorowa - 100 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • papryka mielona - 1 szczypta
  • sok z cytryny
  • oliwa - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie umyj, oczyść, wypatrosz. Odetnij głowy i płetwy, wymyj pod bieżącą wodą. Skrop sokiem z cytryny, posól, dopraw przyprawą Knorr i odstaw na 15 minut.
  2. Następnie obtocz w mące i usmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor.
  3. Warzywa i cebulę umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubej tarce. Duś na oliwie do miękkości.
  4. Pod koniec duszenia dodaj pastę pomidorową, cukier, paprykę i wymieszaj.
  5. Usmażone śledzie układaj w szklanym lub kamiennym naczyniu, przekładając duszonymi warzywami. Przygotowaną potrawę pozostaw w chłodnym miejscu przez kilkanaście godzin. Podawaj na zimno na kolację lub jako przystawkę.