Szarlotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier puder - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 300 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • krem
  • jabłko - 3 sztuki
  • cukier - 4 łyżki
  • cynamon - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk
  • powidła śliwkowe - 1 opakowanie
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • dodatki
  • białko do posmarowania - 1 sztuka
  • gruby cukier kryształ - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Składniki ciasta wyrabiamy razem na gładką masę. Dzielimy na 2 części, jedną chowamy do lodówki. Drugą rozwałkowujemy na ok 1cm placek, który wykładamy na spód wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy.
  2. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut.
  3. W tym czasie obrane i pokrojone (nie za drobno) jabłka prażymy w garnuszku z małą ilością wody (2 łyżki) z 4 łyżkami cukru, cynamonem i cukrem waniliowym. Gdy jabłka nie są już twarde dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny i ewentualnie jeszcze trochę dosładzamy.
  4. Na podpieczony spód wykładamy 5 łyżek powideł śliwkowych, rozsmarowujemy a następnie posypujemy je pokruszonymi orzechami. Na to wykładamy podduszone jabłka. Na jabłkach układamy "kratkę" wykonaną z drugiej połowy rozwałkowanego ciasta kruchego pociętego na paski. Kratkę można posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.
  5. Tak przygotowane ciasto wkładamy znowu na 25-30 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Wyjmujemy gdy ciasto na górze będzie ładnie zarumienion