szarlotka z rodzynkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka krupczatka - 60 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • żółtko - 5 sztuk
  • gęsta śmietana - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • nadzienie
  • kwaśne jabłko - 2 kilogramy
  • cukier - 3 łyżki
  • rodzynki - 15 dekagramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • wierzch
  • białko - 5 sztuk
  • cukier puder - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Resztę składników na ciasto zmiksować, dodać do mąki i szybko wyrobić.
  3. Zagniecione ciasto podzielić na 2 części: 2/3 włożyć do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika (zawinięte w folię).
  4. Jabłka dusić w garnku pod przykryciem na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać cukier, cynamon i rodzynki.
  5. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną Kasią. Boki blachy wylepić ciastem na wysokość ok 1 cm.
  6. Na ciasto rozsmarować zimne jabłka i włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Zapiekać ok 25 minut.
  7. Białka ubić razem z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozsmarować na gorącym cieście. Na to zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażalki.
  8. Całość piec jeszcze ok. 40 minut.