Szybki tadżin z kurczaka
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka - 1 kilogram
  • cebula - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 3 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • migdały bez skórki - 100 gramów
  • zielone oliwki - 140 gramów
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • chilli w płatkach - 0.5 łyżeczek
  • pietruszka świeża - 3 łyżki
  • kolendra świeża - 2 łyżki
  • Rama Classic - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w plastry pół cytryny. Drobno posiekaj pietruszkę, czosnek i cebulę. Wymieszaj kawałki kurczaka z pietruszką, czosnkiem, 1 łyżką margaryny i sokiem z połowy cytryny.
  2. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu margarynę. Mieszając, smaż cebulę na 1 łyżce margaryny przez 2–3 minuty, aż będzie miękka. Zdejmij i odstaw na bok. Dodaj mięso z kurczaka i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. aż do uzyskania z każdej strony złocistego koloru.
  3. Dodaj plastry cytryny, migdały, oliwki, 1 litr wody i kostkę Rosołu z kury Knorr. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut lub aż kurczak będzie dobrze ugotowany. Podawaj z kuskusem i świeżą kolendrą.