Tagliatelle w kremowo-czosnkowym sosie z grillowanym kurczakiem
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron typu tagliatelle - 200 gramów
  • udka z kurczaka bez skóry i kości - 400 gramów
  • cebula szalotka - 2 sztuki
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • białe wino - 100 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • ser parmezan - 100 gramów
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczony czosnek wyłuskaj z łupin i dokładnie rozetrzyj na miazgę. Tagliatelle ugotuj w stylu al dente – według zaleceń producenta
  2. Posiekaj natkę pietruszki, pokrój cebulę w kosteczkę, zetrzyj ser na tarce.
  3. Udka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz obficie Przyprawą do kurczaka z grilla Knorr, która nada potrawie soczystości oraz aromatu. Mięso obsmaż na patelni lub grillu, odłóż na bok.
  4. Na tej samej patelni zeszklij cebulę, podlej ją białym winem, dodaj na powrót kurczaka, włóż roztarty czosnek i całość gotuj, aż wino odparuje o połowę.
  5. Wlej śmietanę, gotuj chwilę, po czym dodaj makaron, natkę pietruszki, szczyptę ostrej papryki, ser parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz to za konieczne, makaron dopraw dodatkowo pieprzem oraz solą.