Tarta jabłkowo - orzechowa

Składniki:

  • musli - 25 dekagramów
  • mielonych orzechów laskowych - 10 dekagramów
  • mąka pszenna - 5 dekagramów
  • zimne masło - 25 dekagramów
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • tłuszcz do formy - 1 łyżka
  • bułka tarta do wysypania formy - 3 łyżki
  • groch - 5 dekagramów
  • kwaśne jabłka - 1 kilogram
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • brązowy cukier - 20 dekagramów
  • rum - 50 mililitrów
  • mielony cynamon - 1 łyżka
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Musli rozgnieć wałkiem i wraz ze zmielonymi orzechami. Dodaj je do przesianej mąki. Wszystko wymieszaj. Dołóż 20 dag masła i posiekaj je. Kolejno dodawaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut .
  2. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, wylep nim spód i boki foremki. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 10 minut. Po tym czasie usuń papier z grochem i piecz jeszcze 10 minut .
  3. Rodzynki opłucz, zalej rumem i odstaw na 15 minut, potem osącz. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny .
  4. Podsmaż na reszcie masła jabłka z cukrem i cynamonem. Dodaj odrobinę wody, przykryj i duś na wolnym ogniu 15 minut. Mieszaj od czasu do czasy. Pod koniec dodaj rodzynki i odstaw masę do ostygnięcia.
  5. Na wystudzone ciasto wyłóż masę jabłkową, udekoruj polewą, orzechami, cząstkami jabłka oraz miętą.