Tarta ze szpinakiem i serem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • szpinak mrożony, odciśnięty - 450 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • jajka - 3 sztuki
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • margaryna - 2 łyżki
  • żółty ser - 0.5 szklanek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Niedużą formę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż ciastem francuskim. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika a 10 minut.
  2. Fix rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkami.
  3. Posiekaną cebulę oraz czosnek przesmaż razem, dodaj szpinak i dopraw do smaku. Wystudź.
  4. Wystudzony szpinak wymieszaj w misce z przygotowanym Fixem a następnie wyłóż na zapieczone ciasto.
  5. Wierzch zapiekanki posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 25-30 minut.