Torcik z dynią
  • 80 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C
  • tortownica 23cm

Składniki:

    spód
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • jajka - 2 sztuki
  • upieczona dynia - 100 gramów
  • wierzch
  • upieczona dynia - 500 gramów
  • galaretka cytrynowa - 2 sztuki
  • mleko zagęszczone niesłodzone 7% - 200 mililitrów
  • rodzynki w czekoladzie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dynię (ok.1 kg) na spód i wierzch ciasta zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz, aż będzie miękka. Następnie wystudź, obierz i rozdrobnij w blenderze. Osącz na sicie.
  2. Mąkę przesiej, a następnie wymieszaj z cynamonem i sodą. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch.
  3. Ciągle ucierając dodaj po jednym jajka. Następnie dodaj mąkę z dodatkami i 100 g osączonej dyni, wymieszaj.
  4. Formę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej ciasto, rozprowadź i piecz około 30 minut w 170 st.C. Wystudź. Ciasto przełóż na paterę i zepnij metalową obręczą. (Jeśli nie posiadasz obręczy możesz tortownicę wykleić w środku wystającym na zewnątrz papierem do pieczenia.)
  5. Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i przestudź. Dobrze schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Ciągle ubijając wlewaj cienkim strumieniem galaretkę.
  6. Otrzymaną piankę wymieszaj z pozostałą masą dyniową i wyłóż na schłodzone ciasto. Całość odstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj wg. uznania.