Tort leśny mech
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C
  • tortowanica o średnicy 23 cm

Składniki:

    ciasto
  • szpinak mrożony (rozdrobniony) - 450 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka tortowa - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • krem
  • śmietana kremówka 30% - 500 mililitrów
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • woda - 165 mililitrów
  • dodatkowo
  • truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij w blenderze, a następnie odciśnij dokładnie na gęstym sicie.
  2. Kasię roztop w rondelku i wystudź. Jajka ubij z cukrem na puch. Cały czas miksując, wlewaj cienką strużką roztopioną Kasię.
  3. Następnie dodawaj po łyżce szpinak, skórkę z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest w środku suche.
  5. Z upieczonego ciasta zetnij przyrumienioną górę, tak by pozostała część była równa. Przekrój ją na dwa blaty. Ze zrumienionej części zdrap łyżką miękką część ciasta.
  6. Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodaj wlewając cienkim strumieniem zimną galaretkę.
  7. Jeden blat ciasta połóż na paterze i zepnij metalową obręczą. Na ciasto wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Odstaw na 20 minut do zamrażarki. Resztę kremu zostaw w ciepłym miejscu, by zbyt szybko nie stężał.
  8. Z ciasta zdejmij delikatnie obręcz. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Całość posyp pokruszonym ciastem i delikatnie dociśnij. Udekoruj truskawkami.