Tosty z marchewkowym twarożkiem z chrzanem i sałatką warzywną
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    na tosty z marchewkowym twarożkiem
  • kromka chleba razowego - 2 sztuki
  • szczypiorek - 2 łyżki
  • tarte / mielone orzechy włoskie - 1 łyżka
  • twaróg półtłusty - 125 gramów
  • chrzan - 1 łyżka
  • marchew - 45 gramów
  • seler - 60 gramów
  • jogurt naturalny - 50 gramów
  • czarny pieprz - 0.5 łyżeczek
  • gałka muszkatołowa - 0.25 łyżeczek
  • na sałatkę warzywną
  • rzodkiewka - 115 gramów
  • pomidorki koktajlowe - 150 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 0.25 łyżeczek
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • pestki słonecznika - 1 łyżka
  • oregano - 0.25 łyżeczek
  • bazylia - 0.25 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Ser rozgnieć widelcem, razem z orzechami, jogurtem, chrzanem i startymi na tarce o grubych oczkach marchewką i selerem. Dodaj pokrojony drobno szczypiorek i przyprawy.
  2. Chleb podpiecz w tosterze.
  3. Przygotuj sałatkę. Do miski wrzuć pokrojone w plasterki rzodkiewki, pomidory przekrojone na pół i podprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Oliwę połącz z przyprawą uniwersalną Knorr i oregano. Polej sałatkę.
  4. Twarożek podawaj z pieczywem i sałatką warzywną.