Tuńczyk w jajku po indyjsku

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • mąka - 1 łyżka
  • imbir - 1 sztuka
  • jaja - 5 sztuk
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • tuńczyk w sosie własnym - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Cztery jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
  2. Tuńczyka odsącz. Cebulę posiekaj, imbir zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki dodaj do tuńczyka. Dopraw kolendrą, solą i pieprzem.
  3. Całość dokładnie zmiksuj, dodaj jajko roztrzepane z mąką i wymieszaj. Tak przygotowaną masę podziel na cztery porcje.
  4. Z każdej porcji zrób placek o grubości około 5 milimetrów. Na każdym placku połóż po jednym jajku ugotowanym na twardo i dokładnie owiń je rybną masą. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  5. Po wyjęciu z lodówki smaż na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty. Jajka odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z sosem tatarskim lub curry.