Udka na sposób Kentucky (Kentucky fried chicken)
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 1 kilogram
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka kukurydziana - 1 łyżka
  • Cebula z USA Knorr - 2 łyżki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżka
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • olej - 1 litr
  • jajka - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka umyj, odetnij z nich kość, mięso włóż do garnka, zalej szklanką wody i uparuj do miękkości, kontrolując cały czas poziom wody w garnku.
  2. Jaja roztrzep w misce.
  3. Olej przelej do garnka lub dobrze rozgrzanej frytkownicy.
  4. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Gorące jeszcze udka wrzuć do misy z przyprawami, a następnie przełóż do roztrzepanych jaj i ponownie obtocz w przyprawach.
  5. Udka smaż w głębokim tłuszczu, aż będą złociste i chrupiące. Gotowe kawałki mięsa przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.