Udka w papryce
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka kurczaka - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 1.5 sztuk
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • pieczarki - 4 sztuki
  • cukinia - 150 gramów
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • pieprz - 0.5 łyżeczek
  • zioła prowansalskie - 0.5 łyżeczek
  • śmietana - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Udka podzielić na pół. Posypać przyprawą do mięs i obsmażyć na oleju na rumiano. Wyjąć.
  2. Na tłuszczu ze smażenia podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Potem dodać paprykę posiekaną w paseczki i drobno pokrojoną papryczkę. Dusić około 5 minut.
  3. Dodać pieczarki pokrojone w półplasterki i cukinię pokrojoną w kostkę. Dusić kolejne 5 minut.
  4. Do warzyw dodać 1 szklankę wody, przyprawy i mięso. Dusić do miękkości. Przed końcem dodać śmietanę.