Warzywa w sosie z orzeszków ziemnych

Składniki:

  • marchewka - 2 sztuki
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • mleko kokosowe - 3 łyżki
  • fasolka szparagowa - 150 gramów
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • wino ryżowe - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • kalafior - 1 sztuka
  • masło orzechowe - 4 łyżki
  • pasta chilli - 1 łyżeczka
  • Młoda cebulka - 6 sztuk
  • kapusta pak choi - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i pokrój na skos na cienkie plasterki.
  2. Kalafiora podziel na różyczki i pokrój.
  3. Kapustę pak choi pokrój w grube plastry, a fasolkę w kawałki o długości 3 cm.
  4. Czosnek i cebulki posiekaj i smaż na rozgrzanym oleju przez minutę.
  5. Dodaj pastę chili, wymieszaj. Dodaj marchewkę, kalafior, smaż ciągle mieszając około 3 minuty.
  6. Dodaj kapustę, fasolkę, smaż 2 minuty. Dodaj sos sojowy, wino ryżowe, wymieszaj.
  7. Masło orzechowe wymieszaj z mlekiem kokosowym, wlej do warzyw, gotuj około 1 minuty, cały czas mieszając.