Warzywa z pieczarkami i parówkami
  • 45 minut
  • 5 osób
  • Średnie

Składniki:

  • ziemniaki - 4 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 0.5 sztuk
  • pieczarki - 200 gramów
  • parówka - 3 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • oliwa - 4 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Parówki obierz i pokrój na plasterki.
  2. Do dużego garnka o grubym dnie wlej oliwę, włóż ziemniaki i smaż je na średnim ogniu przez 2 minuty, często mieszając.
  3. Dodaj marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  4. Dodaj paprykę, pieczarki, cukinię, parówki, kostkę bulionową i zalej wrzątkiem tak, by woda sięgała kilka centymetrów niżej niż warzywa. Przykryj i gotuj – czasem mieszając - przez około 20 minut albo do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Dodaj masło, pieprz, zamieszaj i wyłącz ogień.