Warzywa z sosem z żółtej fasoli

Składniki:

  • bakłażan - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • Fix Smażony ryż po chińsku Knorr - 1 opakowanie
  • wino ryżowe - 2 łyżki
  • chilli - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • sos z fasoli - 2 łyżki
  • liście kapusty pak choi posiekane - 2 szklanki
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • grzyby hed fang z puszki - 400 gramów
  • kiełki fasoli - 1 szklanka
  • chiński groszek w strąkach - 1 szklanka
  • młode kolby kukurydzy - 4 sztuki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • młoda cebula - 4 sztuki
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój w cienkie paski. Posyp solą, pozostaw na 30 minut, następnie osącz, opłukaj wodą i osusz.
  2. Czosnek zmiażdż, cebule posiekaj, a paprykę pokrój w paski. Smaż na oleju przez minutę.
  3. Dodaj bakłażana i smaż około 2 minut.
  4. Kolby kukurydzy przekrój na połowy i wraz z groszkiem dodaj do bakłażana. Smaż minutę.
  5. Dodaj kiełki, grzyby, kapustę i smaż kolejną minutę.
  6. Wino ryżowe wymieszaj z sosem sojowym, sosem z fasoli, sosem chili, cukrem i Fixem Knorr.
  7. Wlej przygotowany sos do potrawy. Zagotuj i dokładnie wymieszaj, natychmiast podawaj.