Warzywny sos bolognese z soczewicą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchew - 2 sztuki
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • zielona soczewica - 1 szklanka
  • seler naciowy - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • oliwa - 0.5 szklanek
  • bulion - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, cebule, ziemniaki, seler i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę. Chilli posiekaj.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż najpierw cebulę, następnie soczewicę.
  3. Gdy soczewica zrobi się szklista wlej bulion (pozostaw 1 szklankę bulionu). Gotuj około 10 minut.
  4. Po tym czasie dodaj ziemniaki, selera, czosnek, chilli oraz marchew. Gotuj kolejne 10 minut.
  5. Fix Knorr wymieszaj z pozostałym bulionem.
  6. Wlej płyn do warzyw i gotuj powoli jeszcze 10 minut. Sos powinien zgęstnieć. Na końcu dodaj posiekane zioła.