Wegańska babka bananowa z bakaliami
  • 70 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C
  • tortownica 24 cm

Składniki:

  • Kasia bez laktozy - 125 gramów
  • mąka orkiszowa - 450 gramów
  • dojrzałe banany - 3 sztuki
  • sok z 1/2 dużej cytryny - 25 mililitrów
  • cukier brzozowy - 100 gramów
  • napój sojowy o smaku waniliowym - 350 mililitrów
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • posiekane orzechy włoskie - 100 gramów
  • mieszanka keksowa - 150 gramów
  • lukier
  • cukier puder - 150 gramów
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • bakalie do dekoracji - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z cukrem brzozowym, proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Kasię rozpuść w rondelku. Banany rozgnieć dokładnie widelcem i wymieszaj z sokiem z cytryny.
  3. Do mąki dodaj rozgniecione banany, napój sojowy i roztopioną Kasię, wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj oprószone mąką bakalie i delikatnie wymieszaj.
  5. Formę w kształcie pierścienia lub tortownicę z kominkiem o średnicy 24 cm posmaruj Kasią i oprósz mąką. Do formy włóż ciasto i piecz około 50 minut w 180 °C.
  6. Cukier puder utrzyj z 2-3 łyżkami soku z cytryny na gładką masę. Wystudzoną babkę posmaruj otrzymanym lukrem i udekoruj bakaliami.