Wiatraczki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • twaróg - 150 gramów
  • mleko - 70 mililitrów
  • cukier - 80 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 300 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • dekoracja
  • polewa z białej czekolady - 1 opakowanie
  • kolorowa posypka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Roztopioną Kasię wymieszać z mlekiem i cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i twaróg.
  2. Wszystkie składniki ciasta wymieszać mikserem, następnie przełożyć na stół i szybko zagnieść elastyczne ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. i pokroić na kwadraty 10x10 cm.
  4. Każdy róg kwadratu naciąć do połowy i co drugi złożyć do środka, lekko docisnąć, aby powstały wiatraczki.
  5. Wiatraczki układać na wyłożonej papierem blaszce i piec w 180 st. C około 20 min.
  6. Upieczone i ostudzone wiatraczki dekorujemy polewą czekoladową i posypkami.