Wielkanocne babeczki "Jajka sadzone"
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C
  • Forma do muffinów lub silikonowe/papierowe papilotki

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 110 gramów
  • krem
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 1 szklanka
  • śmietanka 30% - 200 gramów
  • cukier - 3 łyżki
  • brzoskwinie z puszki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ucieraj Kasię z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodaj jajka. Jedno po drugim i cały czas mieszaj ciasto.
  3. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 minut w 180 stopniach.
  4. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem w proszku, a pozostałą część podgrzej w garnku.
  5. Rozprowadzony w mleku budyń wlej do garnka i wymieszaj przez kilka minut, aż całość stanie się gęstym kremem. Pozostaw do ostygnięcia.
  6. Ubij śmietankę z cukrem, dodaj masę budyniową i wymieszaj. Nałóż krem na babeczki i udekoruj brzoskwiniami.
  7. Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.