Wiosenna witaminka z marynowanej kapusty

Składniki:

  • młoda kapusta - 400 gramów
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • ocet - 3 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 0.2 szklanek
  • młoda kalarepa - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, a obrana cebulę pokrój w kostkę.
  2. Zagotuj bulion Knorr z dodatkiem cebuli, wystudź. Wymieszaj z octem i olejem.
  3. Kapustę przełóż do miski i zalej przygotowaną marynatą, wymieszaj.
  4. Wstaw do lodówki na około 1,5 godziny.
  5. Obraną marchew i kalarepkę pokrój w cienkie słupki.
  6. Zamarynowana kapustę odcedź i wymieszaj z marchewka oraz kalarepa. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.