Wrap z kurczakiem i mango
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 400 gramów
  • placki tortilli pszennej - 4 sztuki
  • sałata lodowa - 4 listków
  • Sos Hellmann's Curry - 1 opakowanie
  • Curry Knorr - 1 łyżka
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • limonka - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • awokado - 1 sztuka
  • mango - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • papryka marynowana - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Limonkę otrzyj ze skóry, wyciśnij z niej sok. Sok i skórkę pomieszaj z jogurtem, curry, kminem, możesz dodać trochę soli o ile uznasz to za konieczne. Do powstałej w ten sposób marynaty włóż polędwiczki z kurczaka, dokładnie wymieszaj i odłóż najlepiej na 12 godzin do lodówki.
  2. Obierz mango i awokado, pokrój je w plastry. Paprykę przekrój na kilka kawałków. Liście sałaty pokrój w cienkie paski. Z grubsza posiekaj kolendrę i pomieszaj w misce z sałatą.
  3. Kurczaka usmaż na patelni grillowej posmarowanej delikatnie olejem Pokrój go w paski.
  4. W mikrofali lub na patelni podgrzej placki. Na każdy z placków nałóż słuszną porcję sosu Hellmann‘s Curry i rozsmaruj go łyżką po prawie całej powierzchni tortilli. Na środku placka połóż kurczaka, plastry awokado, papryki i mango, na górę połóż sałatę z kolendrą.
  5. Brzegi placka – około 2-3 cm zawiń do środka, a następnie ściśle go zroluj.
  6. Gotowego wrapa, tuż przed podaniem, opiecz na suchej patelni, tak aby tortilla zrobiła się chrupiąca. Wrapa przed podaniem przekrój na pół.