Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe
  • 20 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki 16/20 - 16 sztuk
  • awokado - 1 sztuka
  • mango - 1 sztuka
  • sałata lodowa - 0.5 sztuk
  • orzechy ziemne prażone - 3 łyżki
  • płaty ciasta ryżówego - 8 sztuk
  • majonez - 2 łyżki
  • olej warzywny - 2 łyżki
  • jogurt - 2 łyżki
  • Przyprawa Czerwone Curry Knorr - 1 opakowanie
  • natka kolendry - 0.5 pęczków
  • bazylia tajska - 0.5 pęczków
  • mięta - 0.5 pęczków
  • olej - 3 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • sos rybny - 3 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • grzyby enoki - 150 gramów
  • limonka - 1 sztuka
  • cukier brązowy - 1 łyżka
  • makaron ryżowy Vermicelli - 100 gramów
  • sos sweet chili - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj sok, startą skórkę z limonki, sosy sojowy i rybny, przyprawę Czerwone Curry Knorr i cukier. Składniki delikatnie podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Płyn wystudź, a następnie połącz go z majonezem i jogurtem.
  2. Grzyby oczyść, odetnij korzenie. Grzyby dokładnie umyj i osusz. Posiekaj czosnek. Na patelni z czosnkiem i grzybami usmaż krewetki. Po ostudzeniu pokrój je drobno.
  3. Awokado i mango obierz i pokrój w cienkie paski wielkości 2 cm. Orzechy rozgnieć. Sałatę pokrój w cienkie długie paseczki, posiekaj bazylię, kolendrę oraz miętę. Wszystkie składniki polej sosem i wymieszaj.
  4. Płaty papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie, a gdy zmiękną, ułóż je na desce. Na środek nałóż sporą porcję farszu. Brzegi ciasta zawiń do środka, a następnie całość ściśle zroluj. Tak przygotowane wrapy podawaj z gotowym sosem sweet chilli.