Zapiekanka czosnkowa

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • cebula - 3 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 300 mililitrów
  • sól - 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • masło - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • sos :

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż. Podsmaż razem na maśle*.
  2. Dodaj śmietanę, płaską łyżeczkę soli, pieprz, gałkę muszkatołową i gotuj 10 minut. Sos przetrzyj przez sitko.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry.
  4. W żaroodpornym naczyniu ułóż ziemniaki i zalej sosem. Piecz godzinę w temperaturze 160 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.