Zapiekanka spaghetti z kurczakiem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron spaghetti - 400 gramów
  • pierś z kurczaka - 4 sztuki
  • cebula duża biała - 1 sztuka
  • mały koncentrat pomidorowy - 80 gramów
  • oliwa - 2 łyżki
  • ostra papryka - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajka - 3 sztuki
  • starty ser żółty - 300 gramów
  • masło - 3 łyżki
  • mąka - 3 łyżki
  • mleko - 200 mililitrów
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulki pokrojone w talarki, dodajemy mięso i smażymy kilka minut przyprawiając ostrą papryką.
  2. W osolonej wodzie z łyżka oliwy gotujemy makaron al-dente. Odcedzamy, odstawiamy.
  3. Robimy sos spaghetti. W garnku mieszamy do zagotowania 300 ml wody, koncentrat pomidorowy, Knorr Napoli Fix. Doprawiamy solą, pieprzem.
  4. Robimy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy by mąka się nie zarumieniła. Powoli podlewamy mlekiem, cały czas mieszając, sos powinien być gładki i w miarę gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem.
  5. W naczyniu do zapiekania układamy nasze warstwy: makaron, mięso z cebulką, sos beszamelowy, sos pomidorowy, 100 g startego sera, opcjonalne 3 jajka, makaron, mięso z cebulką, sos beszamelowy, sos pomidorowy, reszta sera.
  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do zarumienienia się sera.
  7. Podajemy w kwadratowych porcjach.