Zapiekanka ze świeżej kapusty

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • majeranek
  • kminek
  • pieprz
  • bułka tarta
  • sól
  • jajka - 4 sztuki
  • masło
  • boczek wędzony - 250 gramów
  • mielone mięso - 300 gramów
  • kapusta świeża - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj i dwukrotnie przelej wrzątkiem i osól.
  2. Boczek pokrój w paski i podziel na dwie części.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp bułką tartą i wyłóż połowę boczku.
  4. Cebulę obierz i posiekaj.
  5. Mięso wymieszaj z cebulą, kapustą i dopraw do smaku przyprawami i ziołami.
  6. Do masy wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Masę równomiernie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  7. Wierzch przykryj pozostałym boczkiem i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.