Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 5 sztuk
  • kiełbasa zwyczajna - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ser żółty starty - 80 gramów
  • olej do smażenia - 1 łyżka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Bazylia z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – śmietanę wymieszaj z przyprawami (bazylią, pieprzem, gałką muszkatołową) i jajkami, dopraw solą w/g uznania.
  2. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiana, dopraw słodką i ostrą papryką.
  3. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry i wymieszaj z sosem śmietanowym.
  4. Do masy ziemniaczanej dodaj kiełbasę z cebulą i wymieszaj.
  5. Foremkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wylej do niej przygotowaną masę. Wyrównaj wierzch.
  6. Posyp całość startym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 °C, aby zapiekanka się przypiekła z wierzchu.