Żeberka w sosie beszamelowym
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka - 1.5 kilogramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • miód - 3 łyżki
  • musztarda - 3 łyżki
  • masło - 10 dekagramów
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka podziel na porcje. Sos sojowy połącz z miodem, posiekanym czosnkiem i Przyprawą do mięs Knorr.
  2. Mięso natrzyj marynatą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu i wlej 0,5 szklanki wody. Piecz 90 minut w temperaturze 220 °C polewając co jakiś czas tworzącym się sosem.
  4. Na rozgrzanym maśle podsmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Następnie dodaj mleko energicznie mieszając trzepaczką, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje.
  5. Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową. Żeberka podawaj z sosem beszamelowym i musztardą.