Ziemniaczane casserole z pomidorami - VIDEO
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • duże ziemniaki - 4 sztuki
  • duże pomidory - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mleko - 300 mililitrów
  • garść świeżej bazylii - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • cebula - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w cienkie plastry. Nie płucz pokrojonych już ziemniaków. Pomidory pokrój w plastry, cebulę pokrój w półplastry, czosnek rozetrzyj na miazgę. Pokrój bazylię w cienkie paseczki.
  2. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, całość zalej Naturalnie Smaczne Knorr wymieszanym z mlekiem. Ziemniaki gotuj 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodaj bazylię, dokładnie wymieszaj.
  3. Ziemniaki układaj w naczyniu żaroodpornym, przekładając plastrami pomidorów. Naczynie zakryj folią aluminiową.
  4. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C na 40 minut. Po tym czasie zdejmij folię, dopiecz ziemniaki jeszcze 10 minut, tak aby zrobiły się rumiane na powierzchni.