Złociste kurczaki w piwie
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 8 sztuk
  • Francuska zupa cebulowa Knorr - 1 opakowanie
  • piwo jasne - 750 mililitrów
  • cebula - 2 sztuki
  • musztarda - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • mąka - 2 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • gałązki świeżego tymianku - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 2 ziarna
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Pałki oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokrój w plastry i usmaż na tej samej patelni.
  2. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z piwem, dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę oraz zioła i przyprawy. Całość zagotuj.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki kurczaka i cebulę. Całość zalej przygotowanym piwem z dodatkami. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika i piecz 45 minut. Podawaj z ryżem i warzywami.