Złocisty morszczuk
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • morszczuk mrożony, kostka - 6 sztuk
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 5 łyżek
  • olej do smażenia - 0.5 szklanek
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 6 łyżek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Rybę wyjmij z zamrażarki przynajmniej godzinę przed planowanym smażeniem żeby lekko odtajała, ale nie rozmroziłam się zupełnie.
  2. Jajka wybij do miseczki, dodaj mleko, przyprawę uniwersalną i do kurczaka złotego, roztrzep dokładnie.
  3. Kostki rybne obtaczaj kolejno w mące, jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Kładź partiami, luźno, na patelnię z rozgrzanym olejem - smaż do zrumienienia z obu stron.
  4. Przełóż obsmażoną rybę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo folią aluminiową i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C żeby doszła w środku i nie była surowa. Podawaj z warzywami.