Żółty ryż

Składniki:

  • ryż długoziarnisty - 200 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • przyprawa „Pięć Smaków” - 1 łyżka
  • kurkuma - 1 łyżka
  • olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ryż dokładnie wypłucz.
  2. Na oleju podsmaż cebulę (białe części) pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek
  3. Dodaj ryż i całość smaż aż ryż zrobi się szklisty i gorący.
  4. Zalej teraz ryż ciepłą wodą tak aby woda była 1,5mc ponad ponad powierzchnię ryżu.
  5. Dodaj teraz kurkumę, przyprawę 5 smaków i Kostkę Knorr. Delikatnie wymieszaj. Gotuj aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
  6. Nakryj teraz ryż przykrywka lub folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odkryj ryż i dokładnie wymieszaj aby był sypki. Podawaj do dań głównych lub jako samodzielna przekąska posypany posiekanym szczypiorem z dymki.