Zrazy wieprzowe
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • szynka wieprzowa - 500 gramów
  • Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 60 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
  • musztarda sarepska - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 50 mililitrów
  • olej roślinny - 30 mililitrów
  • woda - 300 mililitrów
  • sól do smaku
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz i pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni, dodaj grzyby oraz czosnek. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, czarnym mielonym pieprzem oraz solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
  2. Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Powierzchnię mięsa delikatnie oprósz Przyprawą do mięs Knorr i posmaruj musztardą.
  3. Na środku ułóż porcję grzybów, boki mięsa zawiń do środka. Całość ściśle zroluj. Zrazy przekłuj wykałaczkami, aby się nie rozwinęły podczas smażenia.
  4. Obsmaż zrazy z obu stron na patelni.
  5. Sos grzybowy Knorr rozmieszaj w 300 mililitrach wody i zalej nim zrazy.
  6. Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec powstały sos zabiel śmietaną.