Zrazy z chrzanem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • Szynka bez kości - 600 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 sztuka
  • bułka kajzerka - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • suszone śliwki - 100 gramów
  • chrzan - 200 gramów
  • żółtko jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • śmietana - 100 mililitrów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w centymetrowej grubości plastry i rozbij cienko tłuczkiem.
  2. Bułkę namocz i odciśnij. Natkę pietruszki posiekaj, a suszone śliwki pokrój na kawałki.
  3. Chrzan wymieszaj z bułką, natką pietruszki i śliwkami. Do masy dodaj dwa żółtka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.
  4. Przygotowany farsz ułóż na plastrach mięsa, dokładnie zawiń i każdy ze zrazów zepnij wykałaczką.
  5. Mięso oprósz mąką i obsmaż w garnku. Wlej 600 ml wrzącej wody, dodaj liść laurowy, pieprz oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, który wzbogaci smak potrawy. Zmniejsz ogień, garnek przykryj i duś zrazy do momentu aż będą miękkie (ok. 45 min.). Pod koniec duszenia dodaj śmietanę i wymieszaj. Pamiętaj żeby przed podaniem usunąć wykałaczki. Gotowe zrazy podawaj z kaszą.