Zrazy zawijane
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • polędwica wołowa - 600 gramów
  • wędzony boczek - 200 gramów
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • musztarda sarepska - 2 łyżki
  • mąka do oprószenia zrazów - 10 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • mąka - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w plastry a następnie cienko rozbij. Każdy plaster posmaruj musztardą i posyp majerankiem.
  2. Boczek, ogórka oraz cebulę pokrój w cienkie paski i nałóż na każdy plaster mięsa. Zwiń ścisło i zepnij każdy zraz wykałaczką.
  3. Zawinięte zrazy oprósz mąką i zrumień w garnku z każdej strony.
  4. Dodaj koncentrat oraz przyprawy i smaż chwilę razem. Następnie wlej 500 ml wrzącej wody i dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, który podkreśli bogaty smak potrawy.
  5. Garnek przykryj i duś zrazy 15 minut. Gotowe danie podawaj z kaszą lub ziemniakami.