Zupa grzybowa na żeberkach
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 600 gramów
  • marchewka - 1 sztuka
  • Zupa grzybowa Knorr - 1 opakowanie
  • seler - 0.5 sztuk
  • pietruszka - 1 sztuka
  • ziemniaki (około 4 sztuki) - 300 gramów
  • średniej wielkości cebula - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • gałązka rumianku - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • gęsta śmietana - 150 mililitrów
  • liście świeżej szałwii - 4 sztuki
  • zimna woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Zalej mięso około litrem zimnej wody, następnie doprowadź do wrzenia.
  2. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy i warzywa. Gotuj do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie, a wywar nabierze odpowiedniego aromatu.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj do momentu, gdy będą miękkie.
  4. Następnie dodaj jedną lub dwie Zupy grzybowe Knorr (w zależności od ilości bulionu), całość zapraw śmietaną.
  5. Wyjmij żeberka z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Podawaj w zupie posypanej świeżo skrojoną szałwią.