Zupa piwna z grzankami

Składniki:

  • śmietana - 200 mililitrów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cynamon - 1 sztuka
  • grzanki:
  • masło - 2 łyżki
  • żółtko - 4 sztuki
  • zupa:
  • skórka z cytryny
  • jasne piwo - 500 mililitrów
  • biały chleb kromka - 40 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kromki odcinając z nich skórki i usmaż na maśle aby miały złoty kolor.
  2. Żółtka ubij z cukrem, następnie dodaj śmietanę mieszając je po czym podgrzej. Uważaj aby się nie zagotowały.
  3. Podgrzej piwo ze skórką z cytryny i cynamonem. Po 10 minutach wyjmij przyprawy.
  4. Piwo dolewaj cały czas mieszając do gorącego kogla-mogla ze śmietaną wcześniej zdjętego z ognia.
  5. Gotową zupę rozlej do talerzy i posyp grzankami.