Zupa po hiszpańsku na ostro
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • czerwone papryki - 2 sztuki
  • pomidory - 30 dekagramów
  • bagietka - 30 dekagramów
  • ostra kiełbasa chorizo - 10 dekagramów
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • oliwa - 10 łyżek
  • woda - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo porwij na mniejsze kawałki i zrumień w piekarniku.
  2. Do rondla wlej oliwę, wrzuć rozgnieciony czosnek i jak zacznie się złocić dodaj pokrojoną na drobno kiełbasę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze przez chwilę. Następnie włóż obrane ze skórek pomidory.
  3. Po 5 minutach dodaj połowę upieczonej bagietki i wlej 2 litry wrzątku.
  4. Dodaj kostkę Knorr i duś na wolnym ogniu przez godzinę, aż zupa zgęstnieje. Przed podaniem posyp pozostałym pieczywem.