Zupa rybaka z grzybową nutą i olejem z dyni
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr - 2 opakowania
  • biała ryba np. dorsz - 100 gramów
  • łosoś - 100 gramów
  • seler - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • gęsta śmietana - 4 łyżki
  • wermut - 100 mililitrów
  • ziarenko ziela angielskiego - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 ziarna
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • kawałek cynamonu - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • pęczek kopru włoskiego - 1 sztuka
  • ziarenka typu włoskiego - 1 łyżka
  • olej z pestek dyni - 20 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę pokrój w bardzo cienkie paski. Obsmaż na patelni, aż zrobi się chrupka, przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Selera, cebulę, koper włoski i marchewkę podsmaż na oliwie, zalej litrem wody.
  2. Dodaj przyprawy – ziarenka kopru włoskiego, kawałek cynamonu, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
  3. Wywar gotuj około godziny, do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone w kostkę ryby i szklaneczkę wermutu.
  4. Całość zapraw dwoma torebkami zupy Knorr i gotuj jeszcze około 5 minut.
  5. Wlej do bulionówki. Na wierzch zupy nałóż łyżkę śmietany, polej kilkoma kroplami oleju z dyni. Zupę udekoruj suszoną marchewką.