Zupa z cykorii
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cykoria - 450 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 2 sztuki
  • woda - 1 litr
  • starty parmezan - 4 łyżki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • cebula - 1 sztuka
  • ryż - 100 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • margaryna - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Bulionetki rozprowadź w litrze wrzątku.
  2. Z cykorii odetnij dolną część, a liście pokrój w centymetrowe paski.
  3. Pokrój cebulę, wrzuć ją na roztopioną margarynę i smaż przez 4 minuty. Dodaj cykorię i smaż 2 minuty.
  4. Wlej połowę bulionu, dopraw go pieprzem i odrobiną soli, po czym gotuj przez 35 minut.
  5. Wlej resztę bulionu, dodaj ryż i gotuj przez 20 minut. Zupę dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Posyp posiekaną natką pietruszki.