INDYK

Indyk
Mięso indyka jest tanie, mało kaloryczne i łatwe do przygotowania. Stał się on w ostatnich latach bardzo popularny na polskich stołach. Najczęściej gotujemy dania z piersi indyka ale warto spróbować także innych części, a przede wszystkim indyka pieczonego w całości. Pierś doskonale nadaje się do faszerowania. Indyk nadziewany szpinakiem, grzybami czy warzywami to pyszne i atrakcyjne wizualnie danie na uroczysty obiad lub przyjęcie. Aby uzyskać soczyste, pełne aromatu mięso warto wcześniej zamarynować indyka w oliwie z mieszanką ulubionych ziół lub przypraw. Jako dodatek do marynaty świetnie pasuje sok z cytryny, miód, musztarda lub sos sojowy. Indyk wymaga nieco uwagi. Chude z natury mięso łatwo wysuszyć podczas przyrządzania. Dlatego, aby uzyskać najlepsze rezultaty, warto pilnować czasu przygotowania oraz temperatury. Pierś z indyka świetnie sprawdza się jako danie obiadowe z sosem, podstawa gulaszu czy treściwy składnik sałatki. Indyk, łagodny i delikatny w smaku, dobrze komponuje się z wieloma dodatkami.
 

Porady

  1. Indyk – co zrobić, żeby mięso było soczyste?
  2. Sos do drobiu – czy pasuje również do indyka i kaczki, czy stosuje się do nich inne sosy?
  3. Drób – pieczenie

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

krewetki mrożone, Spaghetti , Placki ziemniaczane, makaron z tuńczykiem i czosnkiem, Zupa pietruszkowa z ziemniakami, Zupa krem, Pulpety w sosie pieczarkowo - serowym - VIDEO, kurczak po chińsku z warzywami i ryżem, NA FASOLE, Kotlety mielone z buraczkami - VIDEO, Kolendrowy krem z marchwi, ryż z kurczakiem, Pizza Meksykańska , Zupa pieczarkowa, Sałatki, Przepis z risotto z kurczakiem i warzywami, Grzybowa podawana w grahamce, Przepis z farsz do naleśników, Przepis z sałatka z fasolką szparagową, Sos beszamelowy , nadzienia do nalesnikow, Krokiety z raków, Przepis z przystawki z serem, Soczysty kurczak w majonezie , sałatki z wędzonym kurczakiem -, Polędwiczki w metce, świeży tuńczyk, Przepis z smazone pieczarki z cebula, Przepis z sałatka z serem żółtym i szynką, Zupa brokułowa, Kocia lasagne , Tłusty czwartek, Sałata z pieczoną dynią i burakami, Lody kokosowe "Tropikalne wyspy", Pierś z kurczaka pieczona, Przepis z Ryby- sola, Przepis z kapusta włoska, Makaronowa wariacja serowo-szynkowa , Śledzie, Surówka z selerów z owocami, Zapiekanka Gyros , Brownie z orzechami laskowymi, Pizzery ze szczypiorkiem, Sałatka kebab - VIDEO, Lody czekoladowe "Żółw" , Schab, Potrawy wielkanocne, Szpinak, ser ze szpinakiem, piers z kurczaka dla dzieci, Sałatka z Zupek Chinskich Vivon, Zupa jarzynowa, Deser z lodami "Sowa", Szaszłyk z baraniny po kaukasku , Pałki z kurczaka faszerowane serem i ziołami, Przepis z posiekana marchewka, Ryba po grecku, Risotto z kurczakiem i warzywami, Sałatka Cezar - VIDEO, Sałatka Gyros, Łosoś pod pierzynką z kaszy gryczanej z musem z bakłażana , Barszcz biały kremowy , Potrawka z kapusty kiszonej i kurczaka, Przepis z ryż z patelni