Przedstawiamy trzy nowe przepisy na świąteczne wypieki, które przygotowaliśmy specjalnie na tegoroczne Boże Narodzenie. Pyszne dania będą się prezentować jeszcze lepiej ze świątecznymi dodatkami. Zainspiruj się naszymi nowymi przepisami oraz propozycją dekoracji stołu. Przekonasz się, że bardzo łatwo wyczarować świąteczną atmosferę odpowiednio dekorując stół. Ułożenie tylko kilku elementów na obrusie może zamienić nakrycie w dzieło sztuki.
Jeśli kupujesz żywą choinkę, obcięte dolne gałązki warto zostawić do dekoracji. Prace zacznij od uprasowania białego obrusu. Do naszej stylizacji stołu będziesz potrzebować: gałązek świerku, światełek, gwiazdek wyciętych z papieru, szyszek spryskanych brokatem i miękkich pierniczków. Szyszki postaw w kilku miejscach stołu, pomiędzy potrawami. To samo zrób z wyciętymi gwiazdkami. Na każdym talerzu ułóż serwetki i gałązki świerku, a na nich umieść pierniczki. Na pewno miłym akcentem będzie dopisanie imienia gościa na każdym pierniczku. Jeśli zdecydujesz się na ten detal, wykorzystaj większą foremkę do wycinania. W pieczonych pierniczkach możesz też wyciąć dwa małe otworki słomką do napojów, przewlec wstążkę i zawiązać kokardkę.
Inny, ale równie piękny efekt uzyskasz kładąc zielony lub beżowy obrus. Naturalne kolory świetnie będą współgrać z barwą szyszek, pierników i gałązek. Zamiast światełek ustaw kilka świec.
Nasze nowości na święta:
1. Makowa panienka, czyli wilgotne ciasto makowe przełożone kremem budyniowym i konfiturą malinową. Wygląda wyśmienicie, a jeszcze lepiej smakuje. Warto poświęcić czas przed świętami na przygotowanie tego wypieku.
2. Królewicz - miodownik przełożony budyniowym kremem. Ciasto królewicz z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej. Ciasto staję się miękkie, a masa budyniowa rozpływa się w ustach. Pychotka!
3. Miękkie pierniczki to wypiek, który sprawdzi się też idealnie jako drobny upominek dla gości. Zapakuj miękkie pierniczki w foliowe woreczki. Taki prezent na pewno zostanie doceniony. Polecamy upiec pierniczki z podwójnej porcji. Bardzo szybko znikają ze stołu!