Zapraszamy do wypróbowania przepisów na śledzia w trzech odsłonach: śledzie korzenne, śledzie po cygańsku oraz tatar ze śledzia. Przepisy są proste i szybkie w wykonaniu, pięknie się prezentują na półmiskach i bardzo różnią smakiem. Pierwsza wersja jest oczywiście korzenna, druga słodko-ostra a ostatnia pomidorowa. Trudny wybór, bo wszystkie kuszą.
Przy okazji proponujemy inspirację na nakrycie świątecznego stołu. Podstawą stylizacji jest biały obrus w gwiazdki i płatki śniegu oraz ułożone pomiędzy półmiskami białe i złote gwiazdki. Dla przełamania bieli zostały użyte akcenty zielone – gałązki świerku, oraz pomarańczowe - plastry suszonej pomarańczy. To świetna propozycja dla osób, które nie mają w domu ozdób świątecznych. Wystarczy pokroić w plastry cytrusy i ususzyć je w piekarniku. Lubisz jeść pomarańcze i mandarynki? Nie wyrzucaj skórek, tylko wytnij z nich gwiazdki lub dzwoneczki i również trochę podpiecz. Zarówno plastry, jak i wycinanki z przymocowanym sznureczkiem będą piękną dekoracją choinki lub jemioły. Nawleczone na dłuższy sznurek utworzą piękną girlandę.
Masz więcej owoców i czas? Przygotuj jeszcze więcej ozdób. Wyjątkowo ładnie wygląda potpourri w dużym szklanym słoiku lub wazonie z plastrami suszonej pomarańczy, laskami cynamonu i gałązkami choinki. Natomiast pomarańcza w całości, ozdobiona powbijanymi goździkami – będzie ładnie wyglądać i jeszcze piękniej pachnieć.