POTRAWY WIGILIJNE

Potrawy wigilijne

Wigilia i związane z nią specjalne potrawy wigilijne zajmują szczególne miejsce w polskim kalendarzu. Przygotowanie potraw wigilijnych, dość czasochłonnych i wymagających pracy, to początek cudownego okresu Świąt Bożego Narodzenia. Menu na świąteczną wieczerze musi być bezmięsne, w ten dzień, przeddzień Bożego Narodzenia, pościmy, żeby przygotować się na radosne święta. Tradycyjnie potraw wigilijnych powinno być 12, co oznacza 12 miesięcy w roku lub 12 apostołów. Dania te mają głębokie znaczenie symboliczne. Tradycja nakazuje, aby podstawą potraw wigilijnych były wszystkie płody ziemi: z pola, lasu, sadu i wody. Dania te powinny być przygotowane głównie z maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb. Potrawy wigilijne z ryb zaczynają się od śledzia marynowanego lub w oliwie, następnie podawany jest karp w galarecie lub po żydowsku, a na ciepło karp panierowany z patelni. Zjedzenie ryby ma gwarantować zdrowie i dostatek a karpia obfitość i siłę. Ziarna zbóż i maku są symbolem nieśmiertelności, dostatku i płodności. Z mąki przygotowuje się ciasto na pierogi i słodkości a mak jest niezbędnym składnikiem kutii i makowców. W potrawach wigilijnych pojawiają się także grzyby, kapusta i groch. Kapusta duszona z grochem, ma chronić przed chorobami a  grzyby, w barszczu i pierogach, zapewnić szczęście i pomyślność. Tradycyjną wigilijną zupą jest, w większości domów, czysty barszcz czerwony na zakwasie ale w niektórych rodzinach spożywa się gęstą zupę grzybową z łazankami. Potrawy wigilijne są dość pracochłonne dlatego przygotowanie kolacji wigilijnej może być doskonałą okazją do długich rodzinnych rozmów podczas gotowania. Warto przygotować wszystkie potrawy wigilijne, nie tylko dla zachowania tradycji, ale także dlatego, że nie jemy tych ciekawych dań na co dzień.

Porady

  1. Zupy grzybowe
  2. Śledzie - jak wybierać do świątecznych dań? Na co zwracać uwagę?
  3. Śledzie - jak długo moczyć, żeby nie były ani za bardzo ani za mało słone?
  4. Pierogi - jak przechowywać ugotowane?
  5. Pierogi - co zrobić, żeby się nie rozklejały podczas gotowania?
  6. Pierogi - jak przygotować świąteczne pierogi?
  7. Grzybowa - z jakich grzybów przygotować smaczną wigilijną zupę?
  8. Śledzie - jak ciekawie przyrządzić na wigilię?
  9. Kutia - jak przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Zupa pomidorowa, Roladki z pieczarkami, Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami, tuńczyk w puszce, Pieczeń, Schab po azjatycku w czosnkowej marynacie , Schab z jabłkami i sezamem, Grillowane żeberka z miodem i ostrą papryką, Zupa z soczewicy, Szaszłyki z mięs mieszanych, Pomidory faszerowane , Przepis z filet łososia, Zupa z dyni, Przepis z pierś z kurczaka w bulce, Sałatka z brokułami i jajkiem, Zupa jarzynowo - kalafiorowa ze śmietaną, Przepis z zapiekanki z ziemniaków, Sałatka kebab - VIDEO, Babka Wielkanocna, Nachosy z indykiem, Burgery wołowe, Zupa pomidorowa, Chrupiące paszteciki z kozim serkiem, polędwiczki wieprzowe smazone, Brownie z orzechami laskowymi, Schab, sos pieczeniowy ciemny, łosoś knorr, soczysta szynka, Lodowy deser dla dzieci "Baranek", Mleko orzechowe, Przepis z szklanka ryżu, Szpinak, przyprawa do grzanek, Spaghetti a la carbonara, Zupa grzybowa, Kotleciki drobiowe mielone, Placki po węgiersku, Sos czosnkowy na wódce, Kotlety, Pikantne salami, Przepis z pieczone ziemniaki z boczkiem cebulką, Barszcz, OSCYPEK, Przepis z schab gotowany w sosie, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Azjatyckie Golabki, zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem, Piersi indycze w ziołach, Kapusta z grochem, indyjska zupa, ryby grill, Placki po węgiersku, Przepis z ryba panga, Przepis z pieczony kurczak w warzywach, Kalafior, Sałatka z porów, Przepis z sos do zapiekanego makaronu, Leczo, Zupa jajeczna, Przepis z kasza jęczmienna z sosem, Ziemniaki faszerowane po chłopsku, Zupa grochowa, Ziemniaki