100% wegańskie burgery
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • biała fasola - 1 słoik
  • czerwona fasola - 1 słoik
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • zielony groszek - 2 szklanki
  • ząbki czosku - 2 sztuki
  • olej - 1 szklanka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • bułka tarta - 3 szklanki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu. W misce od blendera umieszczamy fasole, 1 szklankę groszku, czosnek, natkę oraz olej i miksujemy na gładką masę.
  2. Następnie dodajemy resztę groszku, sos sojowy, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i próbujemy. W ostatnim etapie do naszej masy wsypujemy bułkę tartą, mieszamy i formujemy kotlety (jeżeli za bardzo się kleją należy dodać więcej bułki).
  3. Wstawiamy je do piekarnika na papierze do pieczenia, po 20 minutach przewracamy na drugi bok i pieczemy kolejne 15-20 minut już na termoobiegu. Idealnie sprawdzą się jako vege burgery z sosem pomidorowym.