3 Bit
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • herbatniki - 7 opakowań
  • mleko skondensowane słodzone - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • śmietana 30 % - 200 mililitrów
  • bita śmietana w proszku “Śnieżka” - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 5 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.
  2. Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny.
  3. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę tak, aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą.
  4. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i kajmak wylać na warstwę herbatników.
  5. Następnie na kajmak wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
  6. Lekko docisnąć.
  7. 1,5 szklanki mleka zagotować.
  8. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i całość wlać do gotującego się mleka.
  9. Chwilkę pogotować i do gorącego budyniu dodać Kasię i wymieszać łyżką.
  10. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.
  11. Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać.
  12. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników.
  13. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
  14. Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.