3 Bit

6


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
herbatniki7 opakowań
mleko skondensowane słodzone 1 opakowanie
mleko0.5 litrów
budyń waniliowy2 opakowania
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
śmietana 30 %200 mililitrów
bita śmietana w proszku “Śnieżka”1 opakowanie
wiórki kokosowe5 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.
Krok 2
Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny.
Krok 3
Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę tak, aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą.
Krok 4
Po około 15 minutach otworzyć puszkę i kajmak wylać na warstwę herbatników.
Krok 5
Następnie na kajmak wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
Krok 6
Lekko docisnąć.
Krok 7
1,5 szklanki mleka zagotować.
Krok 8
W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe i całość wlać do gotującego się mleka.
Krok 9
Chwilkę pogotować i do gorącego budyniu dodać Kasię i wymieszać łyżką.
Krok 10
Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.
Krok 11
Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać.
Krok 12
Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników.
Krok 13
Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 14
Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl