3 Bit
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • lodowka °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • herbatniki - 7 opakowań
  • słodzone mleko skondensowane - 1 sztuka
  • budyń waniliowy - 2 sztuki
  • mleko - 0.5 litrów
  • śmietanka śnieżka - 2 opakowania
  • śmietana kremówka - 300 mililitrów
  • mleczna czekolada - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko skondensowane gotować w puszce ok. 2,5 godz. (nie otwierając puszki) - powstanie z tego masa kajmakowa. Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej, to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy. Moje uwagi: Z podanej ilości składników wyszło mi ciacho na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm. Na blaszce zmieściło się dokładnie 16 porcji ciacha.
  2. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z Kasią (mikserem lub poprzez ucieranie).
  3. Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.
  4. Ułożenie: - spód formy obłożyć herbatnikami - masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki - roztopiona czekolada.
  5. Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.