3 Bit

8


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
herbatniki7 opakowań
słodzone mleko skondensowane1 sztuka
budyń waniliowy2 sztuki
mleko0.5 litrów
śmietanka śnieżka2 opakowania
śmietana kremówka300 mililitrów
mleczna czekolada1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mleko skondensowane gotować w puszce ok. 2,5 godz. (nie otwierając puszki) - powstanie z tego masa kajmakowa. Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej, to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy. Moje uwagi: Z podanej ilości składników wyszło mi ciacho na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm. Na blaszce zmieściło się dokładnie 16 porcji ciacha.
Krok 2
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z Kasią (mikserem lub poprzez ucieranie).
Krok 3
Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.
Krok 4
Ułożenie: - spód formy obłożyć herbatnikami - masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki - roztopiona czekolada.
Krok 5
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl