Przygotowanie |
Krok 1 |
Mleko skondensowane gotować w puszce ok. 2,5 godz. (nie otwierając puszki) - powstanie z tego masa kajmakowa. Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej, to na chwilę przed otwarciem, zalecam zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy. Moje uwagi: Z podanej ilości składników wyszło mi ciacho na blaszce o wymiarach : 23 cm x 28 cm. Na blaszce zmieściło się dokładnie 16 porcji ciacha. |
Krok 2 |
Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z Kasią (mikserem lub poprzez ucieranie). |
Krok 3 |
Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. |
Krok 4 |
Ułożenie: - spód formy obłożyć herbatnikami - masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki - roztopiona czekolada. |
Krok 5 |
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem. |